Leesautobiografie

Al vanaf zeer jongen leeftijd las mijn moeder mij voor. Eerst de plaatjes de zogenaamde prentboeken. Pas later met de teksten erbij. Wij gingen ook altijd naar de bibliotheek om de boeken te halen. Dat hebben we ook lang voor de basisschool gedaan.

Iedere 6 werken gingen we samen nieuwe boeken uitzoeken.

Jarenlang heeft mijn moeder boeken voorgelezen als Dikkie Dik en Jip en Janneke. Ook Pluk van de Petteflat en heel veel boeken van Pinkeltje.

Toen ik een jaar of vier was had ik eigenlijk meer oog voor de cijfers onderin op de pagina’s van de boeken dan dat ik naar de letters keek.

Toen ik eenmaal zelf kon lezen, wilde ik nog liever voorgelezen worden dan dat ik zelf las of voorlas. Het was opvallend dat ik niet hield van sprookjes.

Op de basisschool en de middelbare school heb ik boeken moeten lezen, maar thuis las ik eigenlijk bijna nooit, dus ik kan niet zeggen dat lezen op het moment mijn hobby is. Ik lees dus het noodzakelijke maar meer ook niet.

De eisen die worden gesteld voor schoolexamen fictie vind ik hoog maar ook een uitdaging.

Hoog omdat het veelomvattend is wat er wordt gevraagd en wat je allemaal moet doen, maar ik denk dat het ook verrijkend zal zijn. Bewust maken van mijn eigen leesgedrag en daar zal ik dan van kunnen leren en mijn conclusie kunnen trekken.

Het mooiste boek wat ik de afgelopen 3 jaar heb gelezen heet haar naam was Sarah. Ik vind het boek mooi geschreven omdat het emotioneel en aangrijpend verhaal is. Het zet je daardoor tot nadenken over het onderwerp de 2e wereldoorlog.

Momenteel zou ik kiezen voor non-fictie, autobiografische en realistische verhalen.

De romantische verhalen sla ik liever over en ook fantasieboeken zal ik niet gauw kiezen.

Omdat ik geen echte lezer ben, ben ik niet op de hoogte van schrijvers. Ik zou dus niet kunnen zeggen wie mijn favoriete schrijver is op het moment.

Van wat ik tot nu toe heb gelezen, is dit mijn favoriete top 5:

 

  • Haar naam was Sarah
  • Oorlogswinter
  • De grijze jager
  • Percy Jackson
  • The phantom airman

 

Percy Jackson, achteraf gezien toch een leuk fantasieboek.

Oorlogswinter en haar naam was Sarah zijn indrukwekkende en aangrijpende verhalen.

The phantom airman vind ik leuk omdat dit verhaal over vliegtuigen gaat, vliegtuigen is mijn passie.

De grijze jager heeft met de middeleeuwen te maken en ik vind dit soort geschiedenisboeken leuk, en de gele scooter maakte veel indruk op mij.